logo.png
header_img.jpg

Open Monumentendag 2011 - thema Conflict

Op zondag 11 september organiseerden we tijdens de Open Monumentendag allerlei activiteiten rond de KW-linie in Sint-Joris-Weert en Korbeek-Dijle. Voor een verslag in woord en beeld, klik hier.

Vleermuizen welkom in oorlogsbunker

De gemeente Oud-Heverlee, Regionaal Landschap Dijleland vzw en IGO richten in Sint-Joris-Weert een oorlogsbunker in als winterverblijfplaats voor vleermuizen.

Een aantal bunkers van de KW-linie ligt aan een bosrand of dichtbij water – het leefgebied van veel vleermuizen. Daarom kunnen ze – mits enkele aanpassingen - prima dienst doen als winterverblijfplaats voor deze beestjes. Veel vleermuissoorten zijn in Vlaanderen sterk bedreigd door o.a. het verdwijnen van geschikte verblijfplaatsen. Overwinteringsplaatsen moeten voldoende rust bieden, tochtvrij zijn, een hoge vochtigheidsgraad en voldoende hangplaatsen hebben.

Op initiatief van de gemeente Oud-Heverlee richten Regionaal Landschap Dijleland vzw en IGO bunker LW8 in. Wat gebeurt er? We ruimen het afval op, we dichten tochtgaten en brengen water in de bunker. We plaatsen een nieuwe binnen- en buitendeur. De buitendeur is een replica van de originele bunkerdeur die al lange tijd verdwenen is. De vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt vzw zal de jaarlijkse vleermuistellingen op zich nemen.

Meer info: Regionaal Landschap Dijleland vzw, 016/40.85.58. – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

De werken worden uitgevoerd door Regionaal Landschap Dijleland vzw en IGO met de financiële steun van de gemeente Oud-Heverlee en Ruimte & Erfgoed (Vlaamse overheid).

Infoavond 9 december 2009 - Verslag

Bewapend beton! Oorlogserfgoed in het vizier
 
Op woensdag 9 december 2009 organiseerde Regionaal Landschap Dijleland vzw i.s.m. de Werkgroep K.W.-Stelling, Heemkunde Vlaams-Brabant vzw, Toerisme Vlaams-Brabant vzw en Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum vzw een boeiende avond met de KW-linie als thema.

Deze infoavond was het slotevenement van het KW-linie-project dat de financiële steun kreeg van de Vlaamse overheid en het Forum voor Erfgoedverenigingen vzw.

U kan de presentaties van de sprekers in pdf-formaat bekijken door op het betreffende programma-onderdeel te klikken. (Afbeeldingen uit de presentaties mogen enkel overgenomen worden mits toestemming van de spreker.)

PROGRAMMA
- Welkomstwoord (Henri Vannoppen, Heemkunde Vlaams-Brabant vzw)
- Historiek van de KW-linie (Julien Cannaerts, Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum)
- Realisaties binnen het KW-linie-project  (An Devroey, Regionaal Landschap Dijleland vzw)
- Verslag van een uitgebreid inventarisatiewerk (Koen Demarsin, Werkgroep KW-stelling)
- Hoe kijken mensen vandaag naar de KW-linie (Tim Deleu, Katholieke Universiteit Leuven)
- Filmvoorstelling: een vleugje geschiedenis (Jos Hoeyberghs en Jos Libotton)
- Hedendaagse omgang met bunkers (Koen Berwaerts, Regionaal Landschap Dijleland vzw)
- Een verhaal over de antitankgracht in Haacht (Els Remans, Vlaamse Landmaatschappij)
- Afsluitend woord (Henri Vannoppen, Heemkunde Vlaams-Brabant vzw)
- Receptie

Een fotoverslag kan u hier bekijken.

Hierna volgt een samenvattend verslag van de infoavond:

Lees meer: Infoavond 9 december 2009 - Verslag

Bunkers Binnenste Buiten

Fiets- en wandelhappening is een succes!

Op zondag 20 september 2009 werden in Wespelaar deze website en de fietsbrochure Bunkers Binnenste Buiten voorgesteld aan pers en publiek. 

Lees meer: Bunkers Binnenste Buiten